Ha beismerjük, hogy lelkünk bajban van, az már egy lépés a gyógyulás felé…

PSZICHOSZOMATIKA MÁSKÉNT

A betegségek szimbolikus üzeneteinek újraértelmezése a Paradox-Pszichológia megközelítése alapján

Alapok

A pszichoszomatika – betegségeink szimbólumainak értelmezése – szerint, minden fizikai betegség valamilyen lelki konfliktus testi megjelenési formája, vagyis a psziché árnyoldalainak manifesztálódásai. Elvileg, ha ezek a szimbolikus üzenetek megfejtésre kerülnek, a betegség – mint jelzés értékű állapot – szükségtelenné válik, melynek következtében létrejöhet a gyógyulás.

A pszichoszomatikával, mint a fizikai tünetek jelképes értelmezésével, napjainkban egyre többen foglalkoznak, ám tapasztalataim szerint, leginkább a Dahlke-féle megfejtések állnak a legközelebb a betegségek hátterében meghúzódó pszichés problémák pontos beazonosításához. Természetesen érdemes tanulmányozni egyéb meghatározásokat is.

A pszichoszomatika irányelve szerint, betegségeink szolgálnak minket. Ugyanis olyan szimbolikus információkat hordoznak magukban, amelyeket ha felfedezünk és megértünk, mélyebb önismeretre tehetünk szert, mint egyéb módokon keresztül. Legyen az akár fogfájás, gyomorbetegség, fejfájás, allergia, asztma, reuma, viszketegség vagy magas vérnyomás, stb. Dahlke útmutatása szerint szándékunk soha ne az legyen, hogy a betegséget legyőzzük, hanem az, hogy saját előnyünkre használjuk fel őket.

Azonban – attól függetlenül, hogy e szemlélet igen hasznos – mégsem hunyhatunk szemet a felett, hogy a pszichoszomatikának is meg van a maga korlátja. Ugyanis, még mindig a megszokott módon közelíti meg az emberi problémákat. Egyrészt csak az értelmezés szintjéig tudunk a segítségével eljutni, másrészt pedig túl nagy jelentőséget tulajdonít a betegségek által „kézbesített” szimbólumoknak és jelképrendszereknek.

Mi a gond ezzel?

Értelmezés helyett kollektív megértés

Valaminek az értelmezése minden esetben a logika segítségével történik. A logika az a rendszer, melyen keresztül gondolataink képesek egymással összekapcsolódni. Így jön létre az a folyamat, amit gondolkodásmódnak nevezünk. Mivel a gondolkodásmód, mint folyamat az „Én” önfenntartó rendszere, így nyilvánvaló, hogy minden eszmefuttatásunk csak abba az irányába fog haladni, ami tovább garantálja az Ego biztonságát.

Magyarán, ha egy betegséggel kapcsolatban pusztán az értelmezés, vagyis az analízis szintjéig jutunk el és nem merészkedünk tovább egészen a kollektív megértésig, kizárólag olyan következtetésekre fogunk jutni, melyek tovább kezeskednek az „Én”, vagyis megszokásrendszereink épségéért. Így azok a mintaszerveződéseink, melyek megteremtették betegségünk lelki hátterét, továbbra is védelem alatt maradnak. Vagyis az önmagunkon való munkálkodásunk hiábavalóvá válik.

Szimbólumok és jelképrendszerek

Szimbólumaink és jelképeink nem mások, mint élettapasztalataink kifejeződési formái. Vagyis maga a múlt. Ezért, ha egy betegség szimbolikus üzenetének túl nagy jelentőséget tulajdonítunk, egyrészt a múlttal való túlzott foglalatosságunk által továbbra is nyomás alatt tartjuk tudatalattinkat, másrészt pedig pont afölött siklunk el, amit a betegség közölni szeretn. Az élő és eleven tényeket.

Márpedig a tények bármilyen formában történő „elutasítása”, csak további zűrzavart és káoszt fog eredményezni.

Persze szimbólumaink és jelképeink valahol szükségszerűek, hisz ezeken keresztül őrizzük nem csak a saját, hanem a kollektív emberiség tapasztalatait is. Nélkülük nem létezhetne sem művészet sem pedig tudomány, és nem teremtődhettek volna meg a civilizáció alapjai sem. Ám ha túlzott mód függünk tőlük, és nem vagyunk képesek túllátni rajtuk, több kárt okoznak, mint hasznot.

Hogyan tovább?

Betegségeink központi mondanivalója nem más, mint egyfajta intelem. Figyelmeztet minket arra, hogy a bennünk élő zűrzavar eredete nem más, mint értéktorzulásaink egymásnak feszülése. Feladatunk tehát egyértelmű és világos. Rendet kell teremteni azáltal, hogy felderítjük az értéktorzulásainkat létrehozó rejtett, mégis aktív motivációikat.

A nehézséget a leginkább az okozza, hogy egyrészt ne haladjunk tovább a már megszokottá vált utunkon, másrészt pedig, ahhoz, hogy egy betegség elérje valódi célját, tovább kell lépnünk a szimbólumok értelmezésének szintjén. Azaz “Énünk” folyamatrendszereit kell felderíteni és megérteni, nem pedig a tartalom, vagyis a minták átalakításával kell foglalatoskodni. Az, hogy pontosan mit jelent valamit „megérteni”, arról itt olvashatsz bővebben.

Az az új szemlélet, amit a Paradox-Pszichológia képvisel, ezt a segítséget adja meg. Vagyis azon túl, hogy a betegségek szimbólumait értelmezi, tovább halad. Egyedülálló módon képes az egyént eljuttatni ahhoz a konstans felismerésig, amely az egyetlen lehetőségünk arra, hogy életünkben rend teremtődjön, és ezáltal értéktorzulásaink következtében kialakult belső nyomás, végleg feloldódjon. Az pedig, hogy ennek okán betegségeink történetesen még okafogyottá is válnak, már csak hab a tortán…

ÖNTERÁPIA MŰVÉSZETE
ÖNTERÁPIA MŰVÉSZETEazaz a paradox elme pszichológiája
Nincs olyan mélypont, ahonnan ne lehetne felállni. Bármilyen tragédia is történik veled, ne aggódj, kiút létezik. Csak nem azokon a szemléleteken keresztül, amelyekhez hozzászoktunk. Kattints a részletekért!
KÉPZÉS
KÉPZÉSParadox-Pszichológia Mentor képzés
Valódi áttörésre vágysz a segítői tevékenységedben? Sajátítsd el azt az új szemléletet, amely egyedülálló módon forradalmasítja a terápiák világát. Kattints a részletekért!

Oszd meg másokkal is!