ARS-POETICA

A kapcsolódás csendje

Az egyik alkalommal, miután „F”-el befejeztük a találkozót, legnagyobb meglepetésemre nem pattant fel rögtön ahogy ez már megszokott volt tőle, hanem tovább üldögélt a kanapén. Nem szólt semmit, én meg nem forszíroztam hallgatását. Hogy mennyi idő telhetett el így, már pontosan nem emlékszem, csak arra, hogy jó darabig nem szóltunk egymáshoz. Aztán egyik pillanatról a másikra rácsapott a combjára, felállt, nyújtózott egyet, majd elköszönt…

Évek múltán keresett meg ismét. Felszabadult volt, szemei örömről és elégedettségről árulkodtak, testtartása pedig ismét feszes volt és büszke. Ismerve az akkori helyzetét, kifejezetten kíváncsi voltam arra, hogy miként alakult az élete. Sok mindenről beszélgettünk, ám a legfontosabb talán az volt, hogy mindaz a változás, melyeken keresztül ment, valójában egyetlen dolognak volt köszönhető. Az utolsó találkozásunkkor megjelenő spontán csendnek. 

Szeretem a csendet, hisz ahogy a beszédnek, úgy ennek az állapotnak is megvan a maga művészete. Sokféle csend létezik. Az éjszaka csendje, ami tele van titkokkal és névtelenséggel, egy gazdátlan ház csendje, amiből hiányzik az anya illata, vagy a büszkén emelkedő hegyek csendje, aminek nincs sem kezdete, sem pedig vége. És létezik még egy csend. Az, amely azok között az emberek között születik meg, akik egykoron ugyanazt érezték, ugyanazt tapasztalták, és ugyanazt élték meg. Ez pedig a kapcsolódás csendje. Ahol a tér kinyílik, és minden megosztottság megszűnik.

Szenvedés és Fájdalom

Miért meséltem el ezt a történetet ?

Amikor életemben bekövetkezett az a rémisztő tragédia, ami elől mindannyian fejvesztve menekülünk, nem volt más választásom, mint be kellett járnom nemcsak a saját, hanem a kollektív pokol minden zegzugát.

Hogy mi az, ami e válság hatására megváltozott az életemben? Kétségtelen hogy minden, ám két dolgot most mégis kiemelnék.

  • Felállni és újjászületni lehetséges

Bizonyossá váltam abban, hogy az emberi létezésnek nincs olyan mélypontja, ahonnan ne lehetne felállni. Azaz bármilyen tragédia is történik velünk, kiút mindig létezik, csak nem azokon a szemléleteken keresztül, amelyekhez hozzászoktunk. Ugyanis ahhoz, hogy egy krízis következtében kettétört élet ismét kivirágozhasson, nem hajthatunk fejet azok előtt a megszokott nézetek előtt, melyek igaz, hogy csábítóak, de valójában csak vigasznyújtásra és reménykeltésre elegendőek.

  • A szenvedés és a fájdalom szerepe az életünkben

Minden olyan eseményt, amely megszokott életünket mélységeiben képes felrázni, azt krízisként éljük meg. Egy krízishelyzetben megjelenő intenzív szenvedés és fájdalom azonban még senkit sem fog változásra bírni. Nem fogja őt elvezetni sem az élet teljességéhez, sem pedig a szeretet és az együttérzés valódi állapotához. Sőt. Megvilágosodni sem fog tőle. Minden szenvedésnek és minden fájdalomnak, amivel életünk során találkozunk, egyetlen szerepe van. Kíméletlen őszinteséggel tudatosítják velünk azokat az állandósult küzdelmeinket, melyek ellentmondásos életünk következményei. Ekkor két lehetőség tárul fel előttünk. Vagy tovább haladunk azon az úton, ahol lépésről lépésre egyre több ellentmondással szakíthatjuk meg a kapcsolatunkat, vagy miután a tények megmutatták önmagukat, különböző magyarázatok segítségével elmenekülünk előlük.

Mivel a legtöbbször a második utat választjuk, így fájdalmunk és szenvedésünk terméketlenné válik, és tovább folytatjuk zavarodott életvitelünket.

Ellenben, ha a krízis következtében megjelenő fájdalomnak utat engedünk – vagyis sem az elménk, sem pedig a szívünk nem keresi többé a menekülés útját – valami egészen újszerű dolog veszi kezdetét. Intellektusunk borotvaélessé válik, és aktiválódik azon részünk, amely a kollektív transzérzékelésért felelős. Így születik meg az az állapot, amelyben az új élet alapjai megteremtődhetnek.

Változás

Amikor anno „F”-el befejeztük a találkozót, és a legnagyobb meglepetésemre nem pattant fel rögtön a kanapéról, hanem tovább üldögélt még, pontosan ez a folyamat játszódott le benne is. Vagyis a kapcsolódás csendjében érzékelt, átfordult, majd újjászületett. Nem másnap, nem egy hét múlva, és nem is egy hónap múlva, hanem akkor és ott. Ugyanis abban az esetben, amikor az ember ráeszmél arra, hogy mindaz, amit addig értékesnek vélt az életében az valójában értéktelen, láthatóvá válik számára az az igazság, ami már nem a te “igazságod” és nem is a másiké, hanem az egyedüli. És ekkor – még ha csak egy pillanatra is – de megvilágosodunk.

Az Igazság maga az élet, maga a szeretet, maga a legfelsőbb létezés. A vele való találkozás eksztatikus élménye az egyetlen lehetőségünk arra, hogy új életet teremtsünk. Akkor és ott.

ÖNTERÁPIA MŰVÉSZETE
ÖNTERÁPIA MŰVÉSZETEavagy a paradox elme pszichológiája
Nincs olyan mélypont, ahonnan ne lehetne felállni. Bármilyen tragédia is történik veled, ne aggódj, kiút létezik. Csak nem azokon a szemléleteken keresztül, amelyekhez hozzászoktunk. Kattints a részletekért!
KÉPZÉS
KÉPZÉSParadox-Pszichológia Mentor képzés
Valódi áttörésre vágysz a segítői tevékenységedben? Ismerkedj meg egy új szemlélettel, amely egyedülálló módon közelíti meg az emberi problémákat. Kattints a részletekért!

Oszd meg másokkal is!